תחושת בטן: הקשר בין עיכול למצב הרוח
המיקרוביום האנושי, או אוכלוסיית חיידקי המעי, היא קהילה של חיידקים שונים שהתפתחה יחד עם בני אדם כדי להועיל הן לאדם והן לחיידקים. חוקרים מסכימים שהמיקרוביום הייחודי של אדם נוצר בתוך 1,000 הימים הראשונים לחייו, אבל הוא משתנה בהתאם לסביבה החיצונית והפנימית שמתפתחת עם חייו של האדם. לכן למזלנו ישנם דברים שאנחנו יכולים לעשות כדי לשפר את סביבת המעיים שלנו.
מזון מעובד ובריאות המעיים
מה שאנו אוכלים, במיוחד מזונות המכילים תוספים כימיים ומזונות אולטרה מעובדים, משפיע על סביבת המעיים שלנו ומגביר את הסיכון שלנו למחלות. מזונות מעובדים במיוחד מכילים חומרים המופקים ממזון (כגון סוכר ועמילן), מתווספים ממרכיבי מזון (שומן טראנס), או עשויים במעבדה (משפרי טעם, צבעי מאכל). חשוב לזכור שמזונות מעובדים במיוחד כמו מזון מהיר מיוצרים כדי להיות טעימים במיוחד על ידי שימוש במרכיבים או תוספים כאלו, והם חסכוניים ליצרן ולצרכן. מזונות אלו נפוצים מאוד בתזונה מערבית טיפוסית. כמה דוגמאות למזון מעובד הן מזון משומר, פירות יבשים מצופים בסוכר ומוצרי בשר מלוחים. כמה דוגמאות למזונות מעובדים במיוחד הם סודה, חטיפים ארוזים ממותקים או מומלחים, לחמים ארוזים, לחמניות ומאפים, שניצלים קפואים ומרקי אטריות אינסטנט.
חוקרים ממליצים להתחיל מלשפר את המזון שלנו לפני שאנחנו מנסים טיפולים לשיפור המעיים כדי לשפר את ההרגשה שלנו. הם מציעים לאכול מזון שלם ולהימנע ממזונות מעובדים שאנו יודעים שגורמים לדלקות ומחלות.
אבל מה הקשר בין הבטן שלי למצב הרוח שלי?
כאשר אנו בוחנים את הקשר בין המוח למעי, חשוב לדעת ש-90% מקולטני הסרוטונין שלנו נמצאים במעיים. המעי הוא גם ביתם של כמאה מיליון נוירונים, ולרקמה שמצפה את המעיים יש מערכת שלמה של נוירוטרנסמיטורים המחוברים למוח דרך עצב הוואגוס. עצב הוואגוס הוא כמו כביש תקשורת מהיר בין המעיים והמוח שלנו. השיח הזה הלוך ושוב הוא מה שמכונה ציר המעי-מוח ובגלל הקשר הזה, הזיכרון והלמידה שלנו מושפעים כאשר בריאות אוכלוסיית חיידקי המעי יוצאת מאיזון.
תחום חדש יחסית של פסיכיאטריה תזונתית עוזר למטופלים להבין כיצד בריאות המעיים והתזונה יכולים להשפיע לחיוב או לרעה על מצב הרוח שלהם. כאשר רושמים למישהו תרופה נוגדת דיכאון כגון מעכב ספיגה חוזרת של סרוטונין סלקטיבי, תופעות הלוואי השכיחות ביותר קשורות במעיים, ואנשים רבים חווים באופן זמני בחילות, שלשולים או בעיות במערכת העיכול. ציר המעי-מוח מציע לנו הבנה טובה יותר של הקשר בין תזונה ומחלות, כולל דיכאון וחרדה.
כאשר האיזון בין החיידקים הטובים והרעים במעי מופרע, עלולות להופיע מחלות. דוגמאות למחלות כאלה כוללות: מחלות מעי דלקתיות, אסטמה, השמנת יתר, תסמונת מטבולית, סוכרת ובעיות קוגניטיביות ומצב רוח. לדוגמה, IBD נגרם על ידי חוסר תפקוד באינטראקציות בין חיידקים, רירית המעי ומערכת החיסון.
תזונה ודיכאון
מחקר שנערך לאחרונה מצביע על כך שאכילת תזונה בריאה ומאוזנת כמו התזונה הים תיכונית והימנעות ממזונות המייצרים דלקות עשויות להגן מפני דיכאון. מחקר אחר מתאר סולם מזון נוגד דיכאון, המפרט 12 רכיבים תזונתיים נוגדי דיכאון הקשורים למניעה וטיפול בדיכאון. חלק מהמזונות המכילים חומרים מזינים אלה הם אגוזים כגון אגוז ברזיל, גזר, עלים ירוקים כמו גרגיר נחלים, תרד, וחסה, כרובית ותותים.
תזונה טובה יותר יכולה לעזור, אבל היא רק חלק אחד מהטיפול. חשוב לציין שבדיוק כמו שאנחנו לא יכול להתאמן מתוך תזונה גרועה, אנחנו גם לא יכולים לאכול את הדרך שלנו מתוך תחושת דיכאון או חרדה.
תוספי תזונה המכילים מזון שלם שהגוף מכיר ויודע לזהות כאוכל יכולים להיות התוספת המושלמת על מנת לתמוך בבריאות המעיים ומצב הרוח. למשל פורמולת ירוקים מנקים מכילה 11 עלים ירוקים ואצות שמזינים ומבסיסים את מערכת העיכול, מה שמטיב עם סביבת המעי והחיידקים בו. פטריית הטרקי טייל גם היא תומכת בבריאות מערכת העיכול, החיסון ומערכת התגובה של הגוף לסטרס ויכולה להוות פתרון כולל למצבים בהם מצב הרוח ירוד בעקבות בעיות במערכת העיכול.
לכל המוצרים שתומכים בעיכול בריא ומאוזן לחצו כאן