5 צמחי מרפא להתחממות בחורף
החורף של ישראל הגיע ברגע, ואין כמו ליהנות מאמבטיה מפנקת, פיג'מה חמה וצבעונית, והתכרבלות על הספה עם ספר טוב או סרט בנטפליקס (ממליצים מאוד על "פטריה פנטסטית").
כוס תה חם מהביל יכול להביא תחושת חמימות מיידית. אך האם ידעתם שיש צמחי מרפא מיוחדים שיכולים ללבות את האש הפנימית של הגוף כדי לחמם אותנו עמוק מבפנים? לצמחי מרפא ותבלינים העונתיים הבאים יש היסטוריה ארוכה בשימוש מסורתי למניעת השפעות ופגיעות מקור בחורפים קשים. מסיבה זו, הם זכו להערכה רבה והיו פעם מן המוצרים היקרים ביותר בהיסטוריה האנושית. שורש הג'ינג'ר למשל, עבר מסעות ומרחקים ארוכים מאסיה עד לאירופה ופעם היה שווה כמו זהב!
ג'ינג'ר
ג'ינג'ר הוא צמח מחמם בצורה מדהימה, והשורש המעט חריף שלו תומך במערכת העיכול ובסירקולצית הדם. הוא עוזר לחמם את הגוף מבפנים ומתפשט עד לאזורי הידיים ורגליים. ניתן להוסיף ג'ינג'ר למגוון מנות מלוחות ומתוקות, לשתות כוס תה ג'ינג'ר חם או אפילו להכין אמבטיית ג'ינג'ר כדי לשמור על חום גוף במשך כל הלילה, מבלי להזדקק למפזר חום חשמלי.
על מנת להשתמש בג'ינג'ר באמבטיה, הרתיחו כליטר מים עם 250 גרם שורש ג'ינג'ר טרי קצוץ למשך כ-20 דקות כדי להכין 'תה ג'ינג'ר' חזק. מסננים ושופכים לתוך אמבטיה עם מים חמים. לחילופין, ניתן להשתמש ב"תה הג'ינג'ר" שהכנתם באמבטיית רגליים - דרך יעילה וחסכונית יותר במים שגם מחממת את כל הגוף.
.ניתן למצוא ג'ינג'ר בחליטת תה שלוש ג'ינג'ר שלנו ו-חליטת תה לימון, ג׳ינג׳ר ודבש מנוקה
קינמון
גם הקינמון מהווה תרופה טבעית בעלת ערך לאורך ההיסטוריה האנושית ועד היום. תבלין החורף הפופולרי הזה מוערץ בשל השפעות העיכול המעולות שלו וטעמו המתקתק. הוא משמש לתמיכה בעיכול ולהמרצת זרימת הדם, כמו כן מחמם את הגוף מבפנים ומאפשר התמודדות עם טמפרטורות סביבה נמוכות. קליפת עץ הקינמון משמשת להכנת התבלין. כפי שהקליפה מגנה על העץ, הקינמון מגן על מערכת העיכול. הוא מלא בשמנים אתריים מתוקים ומעוררים אשר ממריצים ומחממים את הגוף.
ניתן להוסיף קינמון למשקאות חמים וקרים, פנקייקים, דייסות, צנימים, באפייה או במנות מלוחות כמו מרקים ותבשילים. הקינמון משתלב היטב גם עם ג'ינג'ר. תה ג'ינג'ר וקינמון טרי מספק דרך מהירה ופשוטה לחמם את הגוף.
.קיימות אצלנו מגוון חליטות המכילות קינמון כגון חליטת צ'אי וניל וחליטת תה ליקריץ' וקינמון
פלפל שחור
פלפל שחור ידוע כ"מלך התבלינים" והיה נקרא בעבר בשם 'זהב שחור'. השתמשו בו לא רק לתבלון מזון, אלא גם כחומר משמר ומוסיף "חום" למנות. פלפל שחור מגביר את זרימת הדם ואת יכולת הגוף לשמור על חום הודות לתרכובות הביו-אקטיביות שלו, כאשר פיפרין היא החשובה ביותר. לפיפרין יש גם השפעה חיובית על הזמינות הביולוגית של חומרים מזינים, כך שכאשר נוסיף פלפל לארוחה, אנו בעצם מגדילים את כמות החומרים המזינים הנספגים בזרם הדם. עם זאת, פלפל שחור הוא תבלין חריף שיש להשתמש בו בזהירות ומידתיות! במידת האפשר, תטחנו בעצמכם את הפלפל שלכם מגרגירי הפלפל בעת הכנת ארוחה לקבלת אפקט מירבי.
אנו משתמשים בפלפל שחור בתערובות מחממות כמו תה מחיה.
ציפורן
תבלין הציפורן נמצא בשימוש בדרום מזרח אסיה במשך אלפי שנים ועדיין מהווה תרופה לאינספור מחלות הן באיורוודה והן ברפואה הסינית המסורתית. הציפורן הוא צמח ממריץ לגוף ולנפש ומועיל לאנשים הסובלים מקור באופן קיצוני. ניתן להשתמש בו במגוון דרכים הן במתכוני מזון והן בשתייה כדי לעזור להפיג את הקור, וזו הסיבה שלעיתים קרובות תמצאו את התבלין המחמם הזה במתכוני חורף עונתיים רבים. מומלץ לרכוש ציפורן שלם במקום אבקת תלתן להשפעה הטובה ביותר. ניחוח הציפורן קשור מאוד לעונת החגים (חג המולד וחנוכה) ולעיתים קרובות הם נכללים במתכונים להכנת סיידר תפוחים או יין.
כורכום
בהודו, כורכום ידוע בתור 'אלת הזהב' מכיוון שהוא תבלין כה מוערך שעוזר להצעיר את הגוף והנפש. אכן, זהו אחד התבלינים המוכרים, הנחקרים והנפוצים ביותר בעולם. יש לו פעולת התחממות עדינה המושלמת להעלאת טמפרטורת הליבה באופן הדרגתי.
אף תבשיל קארי לא שלם בלי להוסיף את התבלין הזהוב הזה, והוא מוסיף צבע וטעם למגוון תבשילי ירקות, מרקים ולביבות.
בנוסף, ניתן להכין עם כורכום כוס מנחמת של 'גולדן לאטה' בתוספת ציפורן, ג'ינג'ר וקינמון. אם אין לכם את התבלינים האלה בהישג יד, תוכלו לחמם את החלב לבחירתכם במחבת עם שקית תה או שניים מתה הכורכום זהב שלנו או וניל צ'אי.
עצה לגבי קניית צמחי מרפא להתחממות בחורף הזה:
חשוב לזכור שצמחי המרפא והתבלינים המחממים הללו מופקים מצמחים שעלולים להיחשף לכימיקלים בעת גידולם. קנייה אורגנית היא הדרך היחידה להבטיח שמה שאנו צורכים מכיל את הכי פחות חומרי הדברה אפשריים, ללא כימיקלים או שינויים גנטיים. הוכח כי בחוות אורגניות יש 50% יותר מגוון ביולוגי מאשר בחוות לא אורגניות, כך שאכילה אורגנית טובה גם לחיות בר. בנוסף, תבלינים וצמחי מרפא לא אורגניים מכילים לרוב חומרים משמרים וחומרי טעם וריח מלאכותיים. כמו כן, הוכח כי מזון אורגני מכיל עד 60% יותר נוגדי חמצון מאשר מזון לא אורגני.
נסו להשתמש בתבלינים שתאריך התפוגה שלהם בתוקף ולנקות היטב את מגירת/מדף התבלינים במטבח מדי שנה כדי להבטיח שיש לכם תבלינים טריים מלאים בפראנה (כוח החיים).