שימור אש העיכול
מסורת הריפוי של האיורוודה מלמדת שבריאות ורווחה תלויים ביכולת שלנו לעכל את כל מה שאנו לוקחים מהסביבה. גישה זו כוללת לא רק חומרים מוחשיים כמו אוכל ושתייה, אלא גם את החוויות שלנו, הרגשות והרשמים שאנו קולטים דרך השערים החושיים שלנו, כלומר העיניים, האוזניים, האף, הלשון והעור שלנו.
בספר ״חיבור בין חוכמה הודית למדע מערבי: שימוש בצמחים לתזונה ולבריאות״ מאת לואיזלה ורוטה, מריה פיה מאצ'י ופדמה ונקאטאסובראמניאן, אחד מעשרת הגורמים המשמשים לקביעת מצב הבריאות של אדם הוא עיכול וחילוף חומרים. האנרגיה שמניעה תהליכים מטבוליים בגוף נקראת אגני, המתורגמת מסנסקריט ל"אש" ומכונה באיורוודה כ"אש העיכול". האגני אחראי על פירוק המזון והדברים הנ"ל שאנו צורכים מהסביבה, והוא מרכזי באתוס האיורוודי לפיו עיכול בריא ומאוזן הוא הבסיס האולטימטיבי לרווחה הכללית שלנו, הטמעת חומרים מזינים חיוניים וביטול השאר.
אנו יכולים לתאר את מצב אש העיכול שלנו באמצעות ארבעה סוגים נפרדים של אגני עם הוויה מאוזנת. במצב אידיאלי, כל אחד מאיתנו הוא שילוב של שניים משלושת הדושות (סוג גוף-נפש אינדיבידואלי) הנקראות ואטה, פיטה וקאפה. הדושה שלנו יכולה להתאזן או לצאת מאיזון בעקבות האופן שבו אנו אוכלים, איך אנחנו ישנים, ההרגלים היומיומיים שלנו והסביבה שלנו. ארבעת סוגי האגני מתוארים באופן הבא:
אגני מאוזנת - די נדירה. קיימת אצל אנשים שהולכים עם הזרם, ולא נלחצים בקלות. הם חיים את החיים באיזון.
אגני ואטה - היא בלתי צפויה ולא יציבה. קשורה לעתים קרובות עם סימפטומים של עצירות.
אגני פיטה – נחשבת לעיכול פעיל יתר על המידה המקשה על גופנו להטמיע כראוי את החומרים המזינים במזון שלנו.
אגני קאפה - בוערת לאט, קרה ולחה מכדי להיות מאוזנת, הגורמת לפסולת גדולה, כבדה ורכה.
כאשר האגני שלנו חזקה, אנו יוצרים רקמות בריאות, מסלקים פסולת ביעילות ומייצרים תמצית עדינה הנקראת אוג'אס, שאולי ניתן לדמיין כמקור החיוניות שלנו. האוג׳אס הוא הבסיס לכוח פיזי וחסינות. אם האגני שלנו נחלש בגלל אכילה לא נכונה, חוסר פעילות, אנרגיה רגשית שלילית או שגרה יומית לא בריאה, העיכול שלנו ייפגע ואנחנו מייצרים רעלים שנאגרים בגוף. לפי האיורוודה, שאריות רעילות אלו, הן הגורם העיקרי למחלה.
איך נאזן ונשמור על האגני? גילוי הדושה שלך הוא הצעד הראשון על מנת לדעת אילו מזונות יועילו ביותר ליצירת אגני מאוזנת. אכילת הארוחה הגדולה ביותר שלך בצהריים, הימנעות מאכילת יתר, מזעור צריכת מזון גולמי ומשקאות קפואים, ושילוב מרכיבים איורוודיים מחממים וממריצים כמו ג'ינג'ר בתזונה שלך יבטיחו לך להזין את מערכת העיכול שלך מבלי להכניס אותה ללחץ. שילוב של צמחי מרפא מאזנים כמו פטריית הריישי, שורש שטאוורי, שורש אשווגנדה ועוד יעזרו לאזן את האגני ויתמכו בהורדת סטרס, איזון הורמונלי ויעניקו לגוף כלים על מנת שיוכל לעשות אדפטציות מיטיבות.